Työhyvinvointi – minun, sinun, hänen vai meidän asia?

Voit kuunnella blogikirjoituksen tästä:

Miten teidän yrityksessänne suhtaudutaan työhyvinvointiin? Erotellaanko työhyvinvointi muusta hyvinvoinnista? Sysätäänkö työhyvinvointi sinun vastuullesi, eli oletetaan, että jokainen on oman onnensa seppä? Heitätkö sinä pallon työhyvinvoinnistasi esimiehellesi?

Jos yllä olevat kysymykset kuulostavat mielestäsi käsittämättömiltä, onnittelut! Teidän yrityksessänne työhyvinvointi on todennäköisesti kaikkien asia ja lisäksi ymmärretään, että hyvinvointi on summa monesta eri asiasta, joista suuri osa ei mitenkään liity työpaikkaan tai työn tekemiseen.

MINUN ASIANI

Fakta on, että minulla on iso vastuu omasta hyvinvoinnistani. Se, miten tasapainossa elämäni on työn ulkopuolella, vaikuttaa merkittävästi myös hyvinvointiin työssä. Palautuminen, terveellinen ruoka ja liike ovat niitä perinteisiä keinoja voida hyvin. (Työ)hyvinvointiin vaikuttavat kuitenkin myös muut asiat: Jos joudun kantamaan huolta läheisteni hyvinvoinnista, olen keskellä parisuhdedraamaa tai energiani menee maailman tilasta murehtimiseen, tämä ei voi olla vaikuttamatta itseeni ja minun kauttani työkavereihini myös työaikana. Tällaisessa tilanteessa työpaikan hyvä energia ja keskittyminen muihin asioihin työpäivän aikana saattavat pitää omankin hyvinvointini tasapainossa!

SINUN ASIASI

Kukaan meistä ei kuitenkaan voi olla pelkästään saajan roolissa ainakaan pidempään. Oletko koskaan miettinyt, mitä sinä annat ja tuot työyhteisöösi aikasi ja osaamisesi lisäksi? Tuetko sinä muita omassa hyvinvoinnissaan? Mitä tulee työpaikalle, kun sinä astut sisään? Saapuuko työpaikan kahvihuoneeseen myrsky, kun sinä tulet keittämään aamukahvia väärällä jalalla alkaneen aamun jälkeen? Vai pystytkö neutralisoimaan omat tunteesi työpaikan positiivisen tunneilmapiirin luomiseksi? Vaikka se ei välillä ole helppoa ja toisaalta negatiivisetkin tunteet ja niiden jakaminen kuuluvat elämään, jokainen meistä vaikuttaa työpaikan yhteiseen tunneilmapiiriin. Senpä vuoksi ei olekaan yhdentekevää, miten virittäydyt työpäivään ja työpäivän aikana tapahtuviin kohtaamisiin.

HAASTE: Kokeile viikon ajan seuraavaa: ennen jokaista työpäivää ja päivän aikana tapahtuvia kohtaamisia pysähdy hetkeksi. Hengitä muutaman kerran syvempään ja tietoisesti keskity vain kulloinkin edessä olevaan asiaan ja ihmiseen, tyhjennä pääsi muusta. Tämän virittäytymisen jälkeenkin keskity vain yhteen asiaan kerrallaan: palaverissa sovittuun aiheeseen ilman sähköpostia tai kännykkää, asiakastilanteessa asiakkaaseen, ei omassa mielessä pyöriviin ajatuksiin.   Huomaatko eron? Huomaavatko muut eron?

HÄNEN ASIANSA

Totta on, että esimiehellä on aina iso rooli hyvinvoinnin luomisessa, tutkimustenkin mukaan. Luottamuksen ilmapiirin ja psykologisen turvallisuuden luominen on tärkeässä asemassa myös tehokkuuden tavoittelussa. Hyvinvointi luo tuloksia. Jos olet esimies, luot omalla esimerkilläsi turvallisen tunneilmapiirin, jossa jokainen työntekijä pääsee paitsi osoittamaan omat kykynsä, myös kasvamaan itse ja kasvattamaan ehkä samalla bisnestä hyppäämällä välillä epämukavuusalueelle uusien haasteiden ja ratkaisujen eteen. Selkeät tavoitteet ja odotukset, säännöllinen (lue: usein annettu) myönteinen ja rakentava palaute, tasapuolisuus ja avoin keskusteluyhteys vievät jo pitkälle. Tämä ei ole aina helppoa ja vaatii myös esimieheltä paljon. Miten sinä pystyisit tukemaan omaan esimiestäsi teidän yhteisten tavoitteidenne ja hyvinvointinne rakentamisessa?

MEIDÄN ASIAMME

Tätä työhyvinvointi siis on. Jokaisen oikeus ja jokaisen velvollisuus. Yhtä helppoa on ylläpitää tukevaa ja kannustavaa, hyvinvointia kasvattavaa ilmapiiriä, kuin kilpailevaa, kyräilevää ja kyseenalaistavaa, hyvinvointia syövää henkeä. Henkilöstökyselyissä usein paras asia työpaikalla on työyhteisö ja sen tuki. Näin se on: Yhdessä olemme enemmän.

Hanna Tähkäaho

Elämyspuu Oy:n partneri

Työyhteisövalmentaja

Mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti? Kommentoithan laittamalla viestiä hanna@elamyspuu.fi! Me Elämyspuulla, mielen valmennustalossa, olemme tukeneet lukuisia työyhteisöjä rakentamaan oman hyvinvointinsa reseptejä. Jokainen niistä on uniikki! Jos kaipaat sparrausta, ota yhteyttä, niin jutellaan lisää.

Jaa:

Viimeisimmät artikkelit

Informaation jakamista vai aitoa kohtaamista?

Viestintä on asia, jossa monissa organisaatioissa on ainakin henkilöstökyselyjen mukaan suurimmat haasteet. Kyse ei nykyään ole useinkaan informaation puutteesta vaan ennemminkin infoähkystä ja siitä, että

10 VINKKIÄ ETÄTYÖAPATIAN TORJUNTAAN

Trendisana ihastuttaa ja vihastuttaa. Onko ilmiö todellinen ja saako sitä mitenkään kuriin? Vai pitääkö vain odottaa ja sinnitellä, kunnes päästään takaisin toimistolle saman kahvipöydän äärelle? 

Onks motii? TESTAA!

Jaksaminen ja motivaatio hyvinvoinnin ja tuottavuuden kulmakivinä.  Jaksanko motivoitua? Motivoidunko jaksamaan? Näitä kysymyksiä pohtii varmasti moni tällä hetkellä sekä yksityiselämässä että osana työyhteisöä. Poikkeustila on

VAHVA MIELI AUTTAA POIKKEUSTILAN YLI

Pysyvä hyvinvointi rakentuu sisältä päin Poikkeustila, uusi normaali. Kaksi kirottua, meidän jokaisen elämään syöpynyttä termiä. Media puskee tauotta uutisia uusista tartunnoista ja rajoitteista. Syyllistää, uhriuttaa,