10 VINKKIÄ ETÄTYÖAPATIAN TORJUNTAAN

Trendisana ihastuttaa ja vihastuttaa.

Onko ilmiö todellinen ja saako sitä mitenkään kuriin? Vai pitääkö vain odottaa ja sinnitellä, kunnes päästään takaisin toimistolle saman kahvipöydän äärelle? 

Etätyö on jatkunut meillä monella jo vuoden ja sitä on ehditty jo vähän tutkiakin. Muun muassa CapGeminin “The future of work: from remote to hybrid”-tutkimuksessa työntekijöiden tuottavuus kasvoi 63% joustavan työajan, digitaalisten työkalujen ja työmatkaliikenteen poistumisen ansiosta. Työn tuottavuudesta on raportoitu myös useassa muussa tutkimuksessa. 

Toisaalta taas empiirisesti on monin paikoin nähtävillä, työntekijöiden hyvinvointi laski sen myötä, että he kokivat velvollisuudeksi olla jatkuvasti käytettävissä. Sosiaalisten kontaktien puute edesauttaa etätyöapatian syntyä. 

Toisaalta myös uuden luominen vaatii usein rentoa yhdessä ideointia ja testailua, mikä sujuu usein helpommin, kun ollaan fyysisesti samassa tilassa. 

Jotta etätyön tuottavuus pysyisikin korkealla, eikä uuvuttaisi meitä kaikkia, kaivataan selkeitä uusia sääntöjä ja toimintatapoja. 

MITEN MAHDOLLISTAA TUOTTAVUUS JA HYVINVOINTI?

Tässä 10 top-vinkkiämme:

1. Jos päivät täyttyvät palavereista, priorisoi. Muuttakaa 60 minuutin vakiokokous 50 minuutin tai jopa 30 minuutin pituisiksi. Tehot lisääntyvät ja toisaalta saatte hetken aikaa hengähtää ja valmistautua seuraavaan aiheeseen.

2. Jos työ on itsenäistä ja kaipaat sosiaalisia kontakteja, sopikaa yhteisistä kahvihetkistä tai pirauta välillä vaikka vähän etäisemmäksi jääneelle kollegalle.

3. Jos työtehtäviä on jäänyt pois ja kaipaat päivään lisää sisältöä, opettele jotain uutta!

4. Varmista, että työsi rooli ja merkitys osana isompaa kokonaisuutta pysyy selkeänä. Yhteisiä tavoitteita on parempi kerrata vähän liian usein kuin liian harvoin.

5. Rakenna arkeesi hyvä rytmitys. Tai ainakin niin hyvä, kuin tässä hetkessä on mahdollista. Entä jos kukaan teistä ei lähettelisi sähköposteja klo 18 ja 7 välillä?

6. Kamerat päälle Zoomeissa ja Teamseissä, vaikkei kampaus olisikaan ihan viimeisen päälle. Nonverbaali viestintä on edelleen suurin osa viestintää ja ilman sitä tunteet eivät pääse välittymään. Viesti jää vajaaksi.

7. Mieti, mitä rutiineita kaipaat “entisestä elämästä” ja ota ne käyttöön: Aloita ja lopeta päivä vaikka pieneen kävelyyn ulkona ruuhkassa istumisen sijaan. Laita herätys soimaan taukojen merkiksi – juo vettä,  nouse seisomaan ja nappaa välipalaa.

8: Huolehdi jaksamisesta myös fyysisesti: älä unohda lounasta, vaan tankkaa energiaa ruuan muodossa säännöllisesti.

9: Varmista myös ergonomia viimeistään nyt. Etätyötä on vuosi takana ja keho kyllä oireilee, jos sängyn kulmalla naputat konetta päivästä toiseen.

10. Suunnitelkaa työyhteisönä jo tulevaisuutta: Miten varmistatte työssä jaksamisen ja inspiraation tulevaisuudessa, kun etätyö on jäämässä varmasti osittain käytäntöön varmistamaan työyhteisöjen voimavaroja ja jaksamista!

Kun kaipaatte tukea jaksamiseen, voimavarojen ylläpitoon ja stressinhallintaan, pääset lukemaan lisää TÄÄLTÄ.

Jaa:

Viimeisimmät artikkelit

Informaation jakamista vai aitoa kohtaamista?

Viestintä on asia, jossa monissa organisaatioissa on ainakin henkilöstökyselyjen mukaan suurimmat haasteet. Kyse ei nykyään ole useinkaan informaation puutteesta vaan ennemminkin infoähkystä ja siitä, että

Onks motii? TESTAA!

Jaksaminen ja motivaatio hyvinvoinnin ja tuottavuuden kulmakivinä.  Jaksanko motivoitua? Motivoidunko jaksamaan? Näitä kysymyksiä pohtii varmasti moni tällä hetkellä sekä yksityiselämässä että osana työyhteisöä. Poikkeustila on

VAHVA MIELI AUTTAA POIKKEUSTILAN YLI

Pysyvä hyvinvointi rakentuu sisältä päin Poikkeustila, uusi normaali. Kaksi kirottua, meidän jokaisen elämään syöpynyttä termiä. Media puskee tauotta uutisia uusista tartunnoista ja rajoitteista. Syyllistää, uhriuttaa,