Onks motii? TESTAA!

Jaksaminen ja motivaatio hyvinvoinnin ja tuottavuuden kulmakivinä. 

Jaksanko motivoitua? Motivoidunko jaksamaan?

Näitä kysymyksiä pohtii varmasti moni tällä hetkellä sekä yksityiselämässä että osana työyhteisöä. Poikkeustila on kuormittanut meitä jo lähes vuoden ja toivo ei enää jaksa kannatella innostusta niin kuin ehkä vielä alkusyksystä. 

Motivaatio on käyttövoima, halu, joka on kaikkien eliöiden toiminnan syynä. Näin kuvataan psykologiassa. Se on toiminnan voima, joka suuntaa tai virittää suoritukseen. 

Mutta entä jos voimaa ei olekaan? 

Etätyöapatia kuormittaa koko työyhteisöä ja fokus on rutiineissa kun käsillä oleva tilanne vaatisi kuitenkin uuden luomista ja tuoretta näkökulmaa. 

Vaihtoehtoisesti huoli omasta ja lähimmäisten terveydestä painaa fyysisellä työpaikalla, jossa työkuorma ehkä vain kasvaa ja kasvaa.

Tai vaihtoehtoisesti huoli töiden loppumisesta painaa katseen maahan.  

MOTII-ARTIKKELIKOKONAISUUTEMME STARTTAA JAKSAMISEN YHTEYDESTÄ MOTIVAATIOON

Eikä syyttä. Jaksamisen varmistaminen on inhimillisten voimavarojen kannalta kaiken a ja o. 

Motivaatio ja kyvykkyydet peittyvät jaksamishaasteiden alle aivan liian usein. Syökö väsymys ja stressi teidänkin työyhteisössä innostuksen ja motivaation? 

Mitä saisittekaan aikaiseksi, jos akut olisivat täynnä? 

Kaikki meistä varmaan tuntevat jonkun, ehkä nykyisen tai entisen työkaverin, joka oli ennen todellinen inspiraation lähde, innosti muita paitsi aktiivisella esimerkillään, myös kannustamalla. Vähitellen, työhön tai vapaa-aikaan liittyvien kuormittavien asioiden seurauksena tämän inspiraation valo vähitellen himmeni. Kuormitus ja palautuminen ei ollut tasapainossa ja akut ikäänkuin kuluivat loppuun. Näin käy meillä kaikilla, jos akkuja ei ladata, eli jos palautuminen on vaillinaista. 

Vaihtoehto, joka on meille kaikille, myös kokonaisille työyhteisöille mahdollista, on seuraava: 

“Välillä meillä kaikilla on rankkaa ja päivät liian pitkiä. Töiden lisäksi kotonakin on asioita, joista kannamme huolta. Tiedostamme kuitenkin palautumisen ja rentoutumisen tärkeyden hyvinvoinnin näkökulmasta, eli raivaamme aikaa paitsi kunnon yöunille, myös rentouttavalle, palauttavalle tekemiselle. Työyhteisönäkin varmistamme ne säännölliset, palauttavat hetket arjessa, jotka lataavat akkua myös päivän mittaan ettei se loppuisi kotimatkalla ja ajaisi meitä sohvakoomaan loppupäiväksi. Motivaatio säilyy sekä kotona että töissä, kun meillä on pakillinen työkaluja jaksamisen varmistamiseksi ja myös muistamme niitä käyttää.” 

TESTAA JAKSAMISESI TASO!

Vastaa seuraaviin kysymyksiin rehellisesti asteikolla 1-5 (5=Kyllä ehdottomasti, 1= ei ollenkaan)

Olen tyytyväinen unen ja palautumisen määrään ja laatuun.
1 2 3 4 5 

Päivääni mahtuu riittävästi asioita, joista todella nautin ja saan iloa.
1 2 3 4 5 

Minun on tarvittaessa helppo keskittyä ja lopettaa multitaskaaminen.
1 2 3 4 5 

Minulla on riittävästi keinoja stressinhallintaan.
1 2 3 4 5

Meidän työyhteisössämme tuetaan kaikkien jaksamisesta.
1 2 3 4 5  

Mitä enemmän pisteistä sait tästä pienestä testistä, sitä tyytyväisempi voit olla omiin jaksamista, kuormittumisen ja palautumisen tasapainoa, ylläpitäviin rutiineihisi. Kohdat, joissa pisteitä oli vähiten, antavat toivottavasti ajattelunaihetta siitä, mitä voisit omissa rutiineissasi tai työyhteisössänne muuttaa. 

Elämyspuun MOTII-työyhteisövalmennus lähtee liikkeelle jaksamisesta. 

Jos kaipaatte tukea jaksamiseen, voimavarojen ylläpitoon ja stressinhallintaan, pääset lukemaan lisää täältä:

KATSO LISÄÄ

Voimavaroja ja iloa kevääseen!

Hanna ja Jonna 

Jaa:

Viimeisimmät artikkelit

Informaation jakamista vai aitoa kohtaamista?

Viestintä on asia, jossa monissa organisaatioissa on ainakin henkilöstökyselyjen mukaan suurimmat haasteet. Kyse ei nykyään ole useinkaan informaation puutteesta vaan ennemminkin infoähkystä ja siitä, että

10 VINKKIÄ ETÄTYÖAPATIAN TORJUNTAAN

Trendisana ihastuttaa ja vihastuttaa. Onko ilmiö todellinen ja saako sitä mitenkään kuriin? Vai pitääkö vain odottaa ja sinnitellä, kunnes päästään takaisin toimistolle saman kahvipöydän äärelle? 

VAHVA MIELI AUTTAA POIKKEUSTILAN YLI

Pysyvä hyvinvointi rakentuu sisältä päin Poikkeustila, uusi normaali. Kaksi kirottua, meidän jokaisen elämään syöpynyttä termiä. Media puskee tauotta uutisia uusista tartunnoista ja rajoitteista. Syyllistää, uhriuttaa,