Torstai on toivoa täynnä!

Voit kuunnella blogikirjoituksen tästä:

Toivossa on hyvä elää!

Toivo kannattelee meitä eteenpäin, usein huomaamatta. Oletko opetellut huomaamaan, koska tunnet toivoa? Vai pystytkö palauttamaan paremmin mieleen epätoivon hetket?

Suomalaisissa sananlaskuissa toivo on yleinen vieras. Eikä ehkä syyttä: vaikka olemme eläneet kovia aikoja, suomalaisella sisulla on aina puskettu eteenpäin, kohti toivoa. 

Osaatko nimetä?

Vaikka toivo on yksi perustunteistamme, harva meistä on opetellut nimeämään sitä. Jos pyytäisin sinua nimeämään tunnetilojasi viikon varrelta, toivo ei ehkä nouse esiin. Saatat nimetä esimerkiksi ilon, vihan, hämmennyksen, huolestuneisuuden, onnellisuuden, tyytyväisyyden tai pelon. Toivo on kuitenkin saattanut kannatella koko viikkoasi eteenpäin, ihan huomaamatta. Olisitko ilman toivoa jaksanut nousta sängystä pimeänä ja sateisena aamuna? Olisitko ilman toivoa jaksanut yrittää vielä kerran?

Toivo muistuttaa meitä siitä, että aina on mahdollista, että tulevaisuudessa joku on nykyhetkeä paremmin. Vielä on mahdollisuuksia vaikka mihin! 

Uskallatko?

Toivo vaatii myös rohkeutta. Uskallanko toivoa muutosta parempaan? Entä jos petyn kuitenkin? Toivottomuutta ihmisen on hyvin vaikea kestää muuten kuin tilapäisesti, eli omien toivon taitojen vahvistaminen auttaa elämään hyvää, tyydyttävää elämää.

Psykoterapeutti Maaret Kallio puhuu paljon toivosta. Kannattaa muuten tutustua hänen kohta aiheesta julkaistavaan kirjaankin! Toivon taitoihin Kallion mukaan kuuluvat mm. seuraavat:

Siedän keskeneräisyyttä, riittämättömyyttä ja epätäydellisyyttä itsessä ja elämässä yleensä.

Hyväksyn , että kaikki ei ole itsestä kiinni. Elämässä tapahtuu myös negatiivisia asioita, suruja ja menetyksiä, joille on vain taivuttava.

Tunnistan oman voimani ja tunnen riittävän usein pystyvyyttä. Toisinaan voin kokea myös epätoivoa ja avuttomuutta.

Koen, et­tä elä­mäl­lä­ni on mer­ki­tys­tä. Voin le­vol­li­sin mie­lin kat­soa men­nee­see­n, elää täs­sä het­kes­sä ja pyr­kiä toi­veik­kain mie­lin tu­le­vaan. 

Jos koet, että olet elämässäsi tilanteessa, jossa kaipaat pysähtymistä ja reflektointia siitä, mitä sinulla on takanasi ja mihin suuntaan suuntaan tulevaisuudessa, läsnäolotaitojen harjoittaminen usein helpottaa oloa ja saa näkemään selkeämmin. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toivoa maaliskuun! Kyllä se kevät sieltä taas tulee!

Hanna & Jonna

Comments are closed.