Torstai on toivoa täynnä!

Voit kuunnella blogikirjoituksen tästä:

Toivossa on hyvä elää!

Toivo kannattelee meitä eteenpäin, usein huomaamatta. Oletko opetellut huomaamaan, koska tunnet toivoa? Vai pystytkö palauttamaan paremmin mieleen epätoivon hetket?

Suomalaisissa sananlaskuissa toivo on yleinen vieras. Eikä ehkä syyttä: vaikka olemme eläneet kovia aikoja, suomalaisella sisulla on aina puskettu eteenpäin, kohti toivoa. 

Osaatko nimetä?

Vaikka toivo on yksi perustunteistamme, harva meistä on opetellut nimeämään sitä. Jos pyytäisin sinua nimeämään tunnetilojasi viikon varrelta, toivo ei ehkä nouse esiin. Saatat nimetä esimerkiksi ilon, vihan, hämmennyksen, huolestuneisuuden, onnellisuuden, tyytyväisyyden tai pelon. Toivo on kuitenkin saattanut kannatella koko viikkoasi eteenpäin, ihan huomaamatta. Olisitko ilman toivoa jaksanut nousta sängystä pimeänä ja sateisena aamuna? Olisitko ilman toivoa jaksanut yrittää vielä kerran?

Toivo muistuttaa meitä siitä, että aina on mahdollista, että tulevaisuudessa joku on nykyhetkeä paremmin. Vielä on mahdollisuuksia vaikka mihin! 

Uskallatko?

Toivo vaatii myös rohkeutta. Uskallanko toivoa muutosta parempaan? Entä jos petyn kuitenkin? Toivottomuutta ihmisen on hyvin vaikea kestää muuten kuin tilapäisesti, eli omien toivon taitojen vahvistaminen auttaa elämään hyvää, tyydyttävää elämää.

Psykoterapeutti Maaret Kallio puhuu paljon toivosta. Kannattaa muuten tutustua hänen kohta aiheesta julkaistavaan kirjaankin! Toivon taitoihin Kallion mukaan kuuluvat mm. seuraavat:

Siedän keskeneräisyyttä, riittämättömyyttä ja epätäydellisyyttä itsessä ja elämässä yleensä.

Hyväksyn , että kaikki ei ole itsestä kiinni. Elämässä tapahtuu myös negatiivisia asioita, suruja ja menetyksiä, joille on vain taivuttava.

Tunnistan oman voimani ja tunnen riittävän usein pystyvyyttä. Toisinaan voin kokea myös epätoivoa ja avuttomuutta.

Koen, et­tä elä­mäl­lä­ni on mer­ki­tys­tä. Voin le­vol­li­sin mie­lin kat­soa men­nee­see­n, elää täs­sä het­kes­sä ja pyr­kiä toi­veik­kain mie­lin tu­le­vaan. 

Jos koet, että olet elämässäsi tilanteessa, jossa kaipaat pysähtymistä ja reflektointia siitä, mitä sinulla on takanasi ja mihin suuntaan suuntaan tulevaisuudessa, läsnäolotaitojen harjoittaminen usein helpottaa oloa ja saa näkemään selkeämmin. 

Toivoa maaliskuun! Kyllä se kevät sieltä taas tulee!

Hanna & Jonna

Jaa:

Viimeisimmät artikkelit

Informaation jakamista vai aitoa kohtaamista?

Viestintä on asia, jossa monissa organisaatioissa on ainakin henkilöstökyselyjen mukaan suurimmat haasteet. Kyse ei nykyään ole useinkaan informaation puutteesta vaan ennemminkin infoähkystä ja siitä, että

10 VINKKIÄ ETÄTYÖAPATIAN TORJUNTAAN

Trendisana ihastuttaa ja vihastuttaa. Onko ilmiö todellinen ja saako sitä mitenkään kuriin? Vai pitääkö vain odottaa ja sinnitellä, kunnes päästään takaisin toimistolle saman kahvipöydän äärelle? 

Onks motii? TESTAA!

Jaksaminen ja motivaatio hyvinvoinnin ja tuottavuuden kulmakivinä.  Jaksanko motivoitua? Motivoidunko jaksamaan? Näitä kysymyksiä pohtii varmasti moni tällä hetkellä sekä yksityiselämässä että osana työyhteisöä. Poikkeustila on

VAHVA MIELI AUTTAA POIKKEUSTILAN YLI

Pysyvä hyvinvointi rakentuu sisältä päin Poikkeustila, uusi normaali. Kaksi kirottua, meidän jokaisen elämään syöpynyttä termiä. Media puskee tauotta uutisia uusista tartunnoista ja rajoitteista. Syyllistää, uhriuttaa,