4 käytännön vinkkiä stressinhallintaan

4 käytännön vinkkiämme stressinhallintaan

Kesä ja kesälomat ovat täällä. Ihanaa! Vai tunnistatko itsessäsi ehkä sen, että ennen kesää pitäisi saada koko maailma valmiiksi? Tämä ajatus ja epärealistiset odotukset ajavat hermostomme ylikuormitukseen eli stressitilaan. Suorittamisesta sohvakoomaan -kierre on asia, jota puramme monen asiakkaammekin kanssa. Mitä se siis konkreettisesti tarkoittaa?

Loputtomat To Do- listat

Jos lähdemme suorittamaan päivää heti aamusta mielessä vain jatkuvasti pidentyvä tehtävälista, käy usein niin, että kun lopulta annamme kehomme ja mielemme hengähtää illalla, akkumme ovatkin loppu ja rentouttavan vapaa-ajan sijaan vajoammekin kaiken antaneena horrokseen vaikka sohvanpohjalle. Ja sama toistuu päivästä toiseen. 

Kun tämä kierre, eli jatkuva ylivireys- ja alivireystilojen välillä poukkoilu jatkuu riittävän pitkään, luomme kehollemme sen illuusion, että näin asioiden kuuluukin olla, tämä on normaalia.

Optimaalinen vireystila

Mistä jäämme tällöin paitsi? Elämästä! Optimaalisessa vireystilassa, eli ylivireys- ja alivireystilojen välissä, elämä tuntuu pääosin kevyeltä, nautittavalta ja vastoinkäymisetkin mahdollisilta ratkaista. Olemme hyvää seuraa sekä itsellemme että muille, nautimme uuden oppimisesta ja näemme elämän mahdollisuudet uhkien sijaan.Tavoiteltava tila, eikö? Ja täysin mahdollista saavuttaa.

Tässä muutama vinkkimme kohti nautittavampaa, täydempää elämää. Tärkeintä on tunnistaa oma vireystilasi. Pysähdy päivittäin useamman kerran kuulostelemaan sitä, menetkö liian kovilla kierroksilla. Jos näin on, pyri tietoisesti palauttamaan vireytesi siihen tilaa, joka tukee hyvinvointiasi.

Tässä top 4 keinoamme: 

1. Lopeta multitaskaaminen. Monen asian kerralla tekeminen samanaikaisesti ei ole aivoille mahdollista, vaan itse asiassa päädyt vaihtelemaan huomiotasi useamman asian kesken saaden aivot ylikuumenemaan niin, ettet itse asiassa saa mitään valmiiksi. Sulje kännykkä ja kaikki sen hälytykset ja päätä keskittyä vain yhteen asiaan, alkuun vaikka vain 10 minuutin ajan.

2. Pidä tauko. Ehdit sen kyllä. Jos et pääse tai ehdi ulkoilmaan vartiksi, ehdit aina vaikka hengittää kolme kertaa syvempään ulos. Tietoinen, rauhallinen uloshengitys aktivoi parasympaattisen hermoston, joka rauhoittaa samalla mieltäsi ja parantaa keskittymiskykyäsi sammuttaen tai ainakin hiljentäen käynnissä olevaa stressireaktiota. Voit tehdä sen vaikka keskellä palaveria ilman, että kukaan huomaa mitään!

3. Priorisoi. Kysy itseltäsi, mikä on tärkeintä juuri nyt. Jossain tilanteissa kokonaiskuormitusta saattaa helpottaa stressaavan puhelun hoitaminen pois alta, jossain vaiheessa taas kunnon to-do -listan kirjoittaminen. Joskus vireystilan optimoinnin hoitaa yksinkertaisesti pieni välipala.

4. Lataa akkusi. Mitä teet, jos puhelimesta on lopussa akku? Laitat virransäästötilaan tai lataukseen. Sama toimii itsesi kanssa: jos huomaat, että olet iltapäivään mennessä syystä tai toisesta ylikuormittunut, lataa akut. Tällöin kova hikitreeni työpäivän päätteeksi ei lataa akkuja vaan saa ne loppumaan kokonaan. Pääset ehkä taas huomenna treenaamaan kun tänään huolehdit akkujen lataamisesta vaikka mediattomalla illalla ja rauhallisella kävelylenkillä.

Ohjattu pysähtyminen

Hiljainen, oma aika ilman ulkopuolelta tulevia vaatimuksia lataa akkumme tehokkaasti ja auttaa löytämään oman elämän punaisen lankamme kaiken taustakohinan seasta. Aina elämäntilanne ei anna mahdollisuutta laittaa omaa elämää pauselle pidemmäksi aikaa. Lataa tästä 10 minuutin rentoutusharjoituksemme ja huomaat, miten pienikin oma aika auttaa tasapainottamaan hermostoa ja parantamaan hyvinvointiamme. 

Iloa kesään!

Hanna ja Jonna 

Jaa:

Viimeisimmät artikkelit

Informaation jakamista vai aitoa kohtaamista?

Viestintä on asia, jossa monissa organisaatioissa on ainakin henkilöstökyselyjen mukaan suurimmat haasteet. Kyse ei nykyään ole useinkaan informaation puutteesta vaan ennemminkin infoähkystä ja siitä, että

10 VINKKIÄ ETÄTYÖAPATIAN TORJUNTAAN

Trendisana ihastuttaa ja vihastuttaa. Onko ilmiö todellinen ja saako sitä mitenkään kuriin? Vai pitääkö vain odottaa ja sinnitellä, kunnes päästään takaisin toimistolle saman kahvipöydän äärelle? 

Onks motii? TESTAA!

Jaksaminen ja motivaatio hyvinvoinnin ja tuottavuuden kulmakivinä.  Jaksanko motivoitua? Motivoidunko jaksamaan? Näitä kysymyksiä pohtii varmasti moni tällä hetkellä sekä yksityiselämässä että osana työyhteisöä. Poikkeustila on

VAHVA MIELI AUTTAA POIKKEUSTILAN YLI

Pysyvä hyvinvointi rakentuu sisältä päin Poikkeustila, uusi normaali. Kaksi kirottua, meidän jokaisen elämään syöpynyttä termiä. Media puskee tauotta uutisia uusista tartunnoista ja rajoitteista. Syyllistää, uhriuttaa,