Mindfulness eli tietoinen, hyväksyvä läsnäolo ei suinkaan kuulu vain joogasaleille tai erakkomajoihin. Tunnistat todennäköisesti itse ainakin suurimman osan seuraavista päivittäisistä tapahtumista:
- Pysähdyt keskellä arjen kiireitä huomioimaan upean auringonlaskun.
- Työn flow on vienyt mennessään ja inspiroituneena huomaatkin koko iltapäivän kuluneen kuin huomaamatta.
- Kuuntelit kehon viestejä ja sallit itsellesi pienet päiväunet.
- Tapasit kadulla tuntemattoman henkilön ja huomaat jälkikäteen, miten muutaman lauseen keskustelu on antanut sinulle uutta ajateltavaa ja energiaa koko päiväksi.
Entä…
- Oletko törmännyt ihmiseen, joka loistaa karismaa ja saa olosi tuntemaan hyväksi ja luontevaksi?
- Ihmiseen, jolla tuntuu olevan oma elämä hallussa, vaikka ilmassa olevia palloja on vähintään yhtä paljon kuin sinulla?
- Ihmiseen, joka pitää itsestään ja muista huolta vaivattomasti?
- Ihmiseen, jolla on kuin ilmiömäinen kyky löytää ja hyödyntää niitä mahdollisuuksia, joita elämässä tulee eteen?
Kaikkiin näihin liittyy mindfulness, on sitä siinä hetkessä tai myöhemmin tiedostanut tai ei! Mindfulness on paljon tutkittu tapa harjoittaa tietoisuutta, huomion kiinnittämistä ja hetkessä olemista.
MINDFULNEKSEN HYÖDYT
Mindfulness ei siis ole pelkkiä muodollisia harjoituksia, jotka toki auttavat rauhoittamaan kehoa ja mieltä olemaan läsnä tässä ja nyt ilman, että mieli seikkailisi menneisyydessä ja tulevaisuudessa.
Mindfulness on myös epämuodollisia harjoituksia, joita meistä jokainen pystyy ottamaan arkeen mukaan ja kuin huomaamatta parantamaan esimerkiksi vuorovaikutustilanteita, itsetuntoa, muistia ja luovuutta sekä tuomaan positiivisuutta, iloa ja armollisuutta elämäänsä.
Näistä tietoisuustaidoista hyötyvät ihan kaikki: Kun opit tyynnyttämään oman mielesi ja suhtautumaan avoimesti, ilman ennakkoluuloja, ympärillä olevaan maailmaan, stressi alentuu, tarkkaavaisuuden hallinta ja tunteiden säätely paranevat ja huomaat paremmin ympärilläsi olevat mahdollisuudet uhkiin keskittymisen sijaan.
MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN?
1. PYSÄHDY JA HARJOITTELE
Vaikka mindfulness onkin enemmän elämänasenne kuin yksi harjoitus, tehokkain tapa päästä kiinni mindfulneksen hyötyihin on säännöllinen muodollinen harjoittelu. Mutta pelko pois, vaikket meditaatiomestari olisi tai siksi edes pyrkimässä! Tämä ei ole yhtään niin monimutkaista, kuin miltä ehkä kuulostaa!
Kun varaat 10 minuuttia aikaa päivässä ilman ulkoisia ärsykkeitä itseesi keskittyen, alat vähitellen, jo muutamassa viikossa huomaamaan mindfulneksen harjoittamisen hyödyt ja ennen kaikkea sen, miten tietoinen, hyväksyvä läsnäolo alkaa hiipiä kuin varkain päivittäiseen arkeen: huomaat ehkä, miten vuorovaikutustilanteet paranevat, kun pystyt keskittymään vastapuoleen ilman, että mieli seikkailee muualla. Tai huomaat, miten pystyt arvostelematta kohtaamaan omat tunteesi ja kehosi muut viestit, jotka ohjaavat sinua tekemään päivittäisiä päätöksiä: Pitämään tauon, valitsemaan juuri tähän hetkeen sopivaa liikuntaa tai lepoa tai yleisesti ottaen olemaan kritisoimatta itseäsi niin paljon kuin aiemmin.
Muodollisen harjoittelun starttaamiseen on monta tietä, tästä voit tutustua meidän PYSÄHDY-rentoutumisverkkokurssiin, jonka voit aloittaa milloin haluat ja verkkokurssi auttaa sinua löytämään juuri itsellesi sopivat säännölliset harjoitteet.
2. OTA EPÄMUODOLLISET HARJOITUKSET ARKEESI
Mindfulnesta voi tosiaan harjoittaa epämuodollisestikin ihan joka päivä. Voit valita päivittäin tai viikoittain itsellesi sopivan teemaan esimerkiksi seuraavista:
- Keskity kävellessäsi ympäristön havaitsemiseen tai omaan liikkumiseesi,
- Keskity muiden ihmisten tarkkailemiseen ilman arvostelua
- Vuorovaikutustilanteessa keskity aitoon kuuntelemiseen ilman, että pyrit samalla suunnittelemaan seuraavaa omaa puheenvuoroasi,
- Tee muutaman kerran päivässä pysähtymisiä, joissa pyri sanoittamaan ja hyväksymään kullakin hetkellä päällimmäisenä olevan tunteesi
- Keskity kaikkeen hyvää ympärilläsi ja kirjoita havaitsemasi asiat vaikka kalenteriin kiitollisuuspäiväkirjaksi
3. KYSY ITSELTÄSI: MIKÄ ON TÄRKEINTÄ JUURI NYT
Stressi rakentuu mielessämme eli on hyvin subjektiivista. Usein syynä on se, että mielemme seikkailee aktiivisesti menneisyyden (mitä tulikaan tehtyä/jäi tekemättä) ja tulevaisuuden (mitä pitäisi tehdä/mitä riskejä ja uhkia voi mahdollisesti olla vastassa) välillä.
Hyvä käytännön mindfulnessharjoitus onkin yksinkertaisesti kysymys: Mikä on tärkeintä juuri nyt? Se voi olla töissä asiakkaan kuunteleminen, ruokaa laittaessa siihen keskittyminen, lasten kanssa pinnan kiristyessä todellisen kiukuttelun syyn löytäminen ja sanoittaminen, aamukahvilla kahvista nauttiminen. Huomaatko, kuin paljon juuri siihen hetkeen epärelevantteja asioita pystyt jättämään mielestä pois, kun keskityt juuri käsillä olevaan hetkeen?
4. ANNA ITSELLESI AIKAA JA OLE ARMOLLINEN
Olemme tottuneet tekemisen tilaan olemisen tilan sijaan. Pelkkä oleminen saattaa näin olla aluksi hyvinkin vaikeaa, sillä hermosto ohjaa meitä suorittamaan ja pysymään liikkeessä, varsinkin, jos hermoston on ylivireä esimerkiksi pitkäkestoisen stressin seurauksena.
Olemme tottuneet reagoimaan pieneenkin ulkoiseen ärsykkeeseen, eli mindfulness-hetkesi voi keskeyttää kännykän tai sähköpostin hälytys, ulkoa kuuluvat hälytysajoneuvon ääni tai oma sisäinen äänemme, joka äänekkäästi kehottaa palaamaan esimerkiksi kauppalistan tekoon.
Sinnittele kuitenkin harjoituksessa ja palkitse itsesi pienistäkin pysähtymisen, läsnäolon hetkistä ja kirjoita vaikka ylös huomioita, joita teit itsestäsi tai ympäristöstäsi näinä hetkinä. Voit kellottaa myös ajan, jonka olet pystynyt antamaan harjoituksellesi ja saatat huomata, miten keskittymisesi paranee päivä päivältä, sekunti sekunnilta ja minuutti minuutilta.
5. JATKA KÄRSIVÄLLISESTI
Vaikka alku saattaa olla hankala, vain säännöllinen harjoittelu tuottaa tulosta. Ota siis pieni pysähtyminen joka päivä. Aloita vaikka vain 1 minuutin itsesi kuuntelulla ennen nukkumaan menoa, jos muuta ei ole päivääsi mahtunut. Huomaat vähitellen, miten keho ja mieli alkaa sinua muistuttaa näistä pienistä pysähtymishetkistä päivän mittaan. Ja motivaatio kasvaa toki sitäkin kautta, kun alat löytämään mindfulneksen hyötyjä arjestasi.
TEHOSTARTTI VERKKOKURSSILTAMME! VAIN 10 MINUUTTIA PÄIVÄSSÄ.
Uudenvuoden lupauksista, on se sitten omaa aikaa itselle tai jotain muuta, on sitä vaikeampi pitää kiinni, mitä stressaantuneempi olet. Ja monilla meistä mahdollinen joulun palauttava tauko on jo painunut pois mielestä arjen hälyyn.
Pienetkin päivittäiset läsnäolo- ja rentoutusharjoitukset auttavat tutkitusti stressinhallinnassa, mutta niiden muistaminen ja mahduttaminen arkeen ei ole aina niin helppoa. Olemmekin halunneet tehdä sen sinulle mahdollisimman helpoksi:
PYSÄHDY-rentoutumisverkkokurssilla saat kahden viikon aikana kymmenen 10 minuutin laadukasta, studiossa tehtyä rentoutumis- ja läsnäoloäänitettä, jotta pääset testaamaan, minkälaiset tekniikat sopivat juuri sinulle parhaiten.
Ja kun olet koukuttunut pysähtymiseen tämän kahden viikon säännöllisen pysähtymisen edut koettuasi, voit käyttää suosikkiharjoitteitasi niin usein kuin haluat koko vuoden loppuun.
Vain 10 minuuttia ja alle 2 euroa päivässä! Koko kurssi hinta on siis vain 34,90€. Lue lisää ja tule mukaan PYSÄHDY-rentoutumisverkkokurssillemme!
TÄSTÄ LISÄTIETOJA RENTOUTUMISVERKKOKURSSISTA
Läsnäolevaa kevättä!
Hanna ja Jonna