Apua, enhän minä ole yhtään luova! En osaa maalata. Enkä säveltää. Enkä kirjoittaa kirjoja.
Meillä Suomessa luovuus käsitetään useasti luovien alojen ammattilaisten yksinoikeutena. Niinpä monelle nousee kylmä hiki otsalle, kun luovuudesta puhutaan yhtenä tärkeimmistä tulevaisuuden taidoista. Muun muassa World Economic Forum on listannut luovuuden kolmanneksi tärkeimmäksi tulevaisuuden taidoksi vuonna 2020. Vielä vuonna 2015 luovuus keikkui kymmenentenä listalla. Miksi luovuus sitten tulevaisuudessa korostuu?
Luovuus kuuluu kaikille
Maailma ympärillämme on jatkuvasti kiihtyvässä muutoksessa, halusimme sitä tai emme. Luovuus auttaa meitä sopeutumaan ja säilyttämään sisäisen tasapainon jatkuvasti muuttuvassa maailmassa. Tekoäly ottaa hoidettavaksi entistä enemmän rutiinitehtäviä, jolloin ihmiselle jää tehtäväksi muun muassa uuden luominen ja tekoälyn johtaminen.
Usealla meistä toimeentulokin tulee tulevaisuudessa eri lähteistä, joiden yhdistäminen vaatii luovuutta. Luovuuden monien määritelmien yhteinen nimittäjä onkin jonkin uuden, omaperäisen luominen usein vanhaa yhdistelemällä.
Meillä “ei-niin-luovilla” haaste on usein luovuuden tunnistaminen, ei niinkään sen puute. Ja toisaalta sen meissä kaikissa piilevän luovuuden kaivaminen esiin. Uskotko? Seuraavassa vinkkimme luovuuden tunnistamiseen ja esiin kaivamiseen!
Luovuuden tunnistaminen
Mitä, jos luovuus ominaisuutena korvattaisiinkin jollain seuraavista: Oletko hyvä ratkaisemaan ongelmia arjessa? Oletko hyvä kyseenalaistamaan totuttua? Oletko hyvä unelmoimaan? Oletko hyvä olemaan yksin ja ilman tekemistä? Oletko kiinnostunut maailmasta, ilmiöistä, ihmisistä tai asioista ympärilläsi? Sisuunnutko epäonnistumisista? Nämä kaikki asiat ruokkivat luovuutta.
Entäpä konkreettisemmin: Oletko hyvä taikomaan ruokaa tyhjästä kaapista? Oletko hyvä arvaamaan dekkarin murhaajan ennen sen paljastamista? Oletko hyvä rakentamaan töissä uusia, parempia toimintatapoja vanhojen tilalle? Oletko hyvä keksimään vanhoille tavaroille uuden elämän? Oletko hyvä korvaamaan puuttuvan työkalun jollain toisella?
Arjen luovuutta on monenlaista! Ja kaikki on se yhtä arvokasta. Katso itseäsi uusin silmin ja rohkaistu käyttämään sanaa luovuus uusissa yhteyksissä. Avaa luovuuskeskustelu läheistesi kanssa ja kysy heiltä, missä sinä olet luova. Saatat oppia itsestäsi aivan uusia asioita!
Luovuuden aktivointi
Luovuus ja mielikuvitus ovat ihmisellä mahdollistuneet evoluution myötä aivokuoren ja etuotsalohkon kuoren laajentuessa. Kun näemme vaikkapa ruokaa, pystymme keksimään sille muitakin käyttötarkoituksia kuin syömisen. Toisin kuin esimerkiksi hamsteri, pystymme olemaan noudattamatta välitöntä syömisimpulssia ja käyttämään ruokaa vaikka työkaluna.
Useat meistä ovat käyneet läpi elämänvaiheita, joissa luovuus tuntuu olevan kateissa. Pitkäkestoinen stressi syö luovuutta, sillä stressitilassa aivot ja hermosto keskittyvät välttämättömiin elintoimintoihin eikä energiaa riitä niiden uusien kytköksien ja reittien syntyyn, joita tarvitaan uusien ratkaisujen synnyttämiseen.
Kiireellä on tapana tappaa luovat ideat jo ennen niiden syntymistä. Olet saattanut olla mukana vaikka työpaikan ideointipäivässä, jossa aikataulun puskiessa päälle tarkoituksena on ollut synnyttää jotain uutta, usein varsin heikolla menestyksellä.
Anna aikaa
Sen sijaan olet ehkä huomannut, että parhaat ideat syntyvät aamusuihkussa, metsälenkillä tai saunan lauteilla. Sinulla saattaa olla jopa muistikirja työpöydällä unen aikana syntyviä ideoita varten. Tällä hetkellä uskotaankin, että rentoutuminen edesauttaa luovuutta ohittamalla loogisen päättelyn ja kontrollin.
Uusien asioiden syntyminen vaatii myös aikaa ja luottamusta siihen, että alitajunta työskentelee kaiken aikaa, vaikkemme hammasta purren yrittäisi väkisin aktivoida luovuutta. Luota siis prosessiin!
Luovuutta aktivoi siis toisaalta hiljaisuus ja rauha, tyhjä tila ja toisaalta uudet ärsykkeet, jolloin uusi informaatio törmää aivoissa jo olemassa olevaan tietoon synnyttäen uusia reittejä ja kytköksiä, uusia tapoja nähdä maailma. Sinä olet oman itsesi asiantuntija, eli tiedostamalla nämä asiat, löydät tasapainon ja omaa luovuuttasi ruokkivan tavan elää.
Haasta itsesi luovaksi! Näitä keinoja käyttämällä ruokit luovuuttasi (Lähde: David Eagleman: The Creative Brain):
1) Kokeile jotain ihan uutta. Uskalla tehdä asiat eri tavalla.
2) Rohkaistu tekemään jotain, joka tuntuu riskialttiilta, kiusalliselta tai hullulta.
3) Uskalla olla epävarma ja nähdä epäonnistuminen mahdollisuutena oppia uutta.
Häpeä estää meitä tekemästä monia asioita, tunnista se ja saat otettua ehkä sen kaipaamasi loikan kohti luovempaa, keveämpää, iloisempaa arkea!