Informaation jakamista vai aitoa kohtaamista?

Viestintä on asia, jossa monissa organisaatioissa on ainakin henkilöstökyselyjen mukaan suurimmat haasteet. Kyse ei nykyään ole useinkaan informaation puutteesta vaan ennemminkin infoähkystä ja siitä, että pureskelematonta informaatiota on liikkeellä liikaakin. 

Jos kaikkeen informaatioon perehtyy, kuka ehtii sen analysoida ja priorisoida, muuttaa ehkä toimintaohjeiksi tai uudeksi strategiaksi? 

Missä vaiheessa asioista ehditään aidosti keskustella? 

Koska ehditään aidosti kohdata ja yrittää ymmärtää työkaveria, asiakasta, potilasta tai esimiestä?

Kun panostetaan pelkästään informaation jakamiseen, eikä vuorovaikutukseen ja kohtaamiseen, tuloksena on usein enemmän pahoinvointia kuin hyvinvointia, epäselvyyttä kuin selvyyttä.

Meneekö teillä liikaa energiaa tiimin sisäisten väärinymmärrysten oikomiseen? 

Tuntuuko, että teidän tiimissänne olisi paljon enemmän potentiaalia, joka vain odottaa kuoriutumistaan? 

Ovatko nämä seuraavat arjen vuorovaikutukseen liittyvät lausahdukset ja ajatukset tuttuja?

“Taas toi yksi paiskoo taukohuoneen ovea, olenkohan tehnyt jotain väärin?”

“Aina toi sama ehdotus. Sitä on jo kokeiltu. Ei pyörää kannata keksiä uudelleen”

“Voi, olisin halunnut kertoa oman ideani palaverissa, mutta en vaan saanut suunvuoroa.”

“Taas väiteltiin ennen asiakaspalaveria ja ilma oli niin paksua, että olisi voinut veitsellä leikata, kun asiakas tuli sisään. Eihän siitä kauppoja syntynyt.”

Yllä olevat esimerkit ovat pieniä vuorovaikutukseen ja kohtaamiseen liittyviä asioita, joilla saattaa olla isot seuraukset, sekä hyvinvoinnin että tulosten näkökulmasta. 

Jos vuorovaikutuksessa on haasteita etkä koe tulevasi nähdyksi ja kuulluksi, et varmasti olet työyhteisössänne yksin. Jos tuntuu, että teillä töissä vuorovaikutus on enemmän väärinymmärrysten selvittämistä kuin aitoa yhdessä tekemistä ja onnistumista, on asioille syytä tehdä jotain!

Vaihtoehtoinen kuva työpäivää, ilmapiiriä ja tuloksia rakentavasta vuorovaikutuksesta voi olla vaikka tällainen:

“Meillä on töissä paljon erilaisia ihmisiä, jonka ansiosta yhteisen sävelen löytäminen vaatii välillä huumoria, välillä hammasten kiristystä. 

Meille on kuitenkin selvää se, että meidän tiimi saa yhdessä isoja asioita aikaan! 

Kunhan vain muistamme keskustella, kysyä ja kuunnella mököttämisen ja hiljaisten oletusten sijaan. Tunteitakin saa meillä näyttää, niitä negatiivisiakin, kunhan yhdessä varmistetaan se, että fiilis on kuitenkin yleensä rakentava ja meitä kaikkia yksilönä tukeva. 

Vaikka osa tiimistä on introverttejä, osa ekstroverttejä ja osa siltä väliltä, meillä osataan kohdata kollegat niin, että kaikki voivat hyvin ja antavat parhaansa. 

Hyvä tekemisen meininki näkyy asiakkaillekin ja tietysti myös viivan alla.”

TESTAA SEURAAVIEN 6 VÄITTÄMÄN AVULLA, MITEN TEIDÄN TYÖYHTEISÖSSÄNNE KOHDATAAN JA TEHDÄÄN YHTEISTYÖTÄ! Voit oppia paljon myös itsestäsi!

Vastaa seuraaviin kysymyksiin rehellisesti asteikolla 1-5 (5=Kyllä ehdottomasti, 1= ei ollenkaan)

Tunnen oman ja lähimpien kollegoideni vuorovaikutustyylini ja osaamme kommunikoida yhdessä rakentavasti niin, ettei väärinymmärryksiä pääse usein syntymään.

1 2 3 4 5

Osaan johtaa omia tunteitani niin, että ne auttavat tekemään päätöksiä, mutta eivät vie vuorovaikutustilanteita väärään suuntaan.

1 2 3 4 5

Tunnistan toisten tunteet ja osaan niiden avulla rakentaa eteenpäin vievää vuorovaikutusta

1 2 3 4 5

Osallistun aktiivisesti tuloksia ja hyvinvointia rakentavan ilmapiirin luomiseen työpaikalla, myös etänä. 

1 2 3 4 5

Meillä on hyvä me-henki.

1 2 3 4 5

Meillä hyväksytään ihmisten erilaisuus ja osataan sitä hyödyntää.

1 2 3 4 5

Suosituimmat työyhteisövalmennuksemme liittyvät juuri vuorovaikutushaasteisiin työpaikalla. Parasta tässä teemassa on se, että positiivisia muutoksia ja selkeää parannusta aikaisempaan vuorovaikutukseen saadaan usein nopeasti ja helpostikin! 

Pääset tutustumaan Motii-työyhteisövalmennukseemme kohtaamismoduliin tästä: 

[Kohtaaminen | Elämyspuu (elamyspuu.fi)]

Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää teidän haasteistanne ja siitä, miten voisimme olla avuksi!

Hanna Tähkäaho

Elämyspuu Oy:n perustaja ja osakas

hanna@elamyspuu.fi

050-4136599

Jaa:

Viimeisimmät artikkelit

10 VINKKIÄ ETÄTYÖAPATIAN TORJUNTAAN

Trendisana ihastuttaa ja vihastuttaa. Onko ilmiö todellinen ja saako sitä mitenkään kuriin? Vai pitääkö vain odottaa ja sinnitellä, kunnes päästään takaisin toimistolle saman kahvipöydän äärelle? 

Onks motii? TESTAA!

Jaksaminen ja motivaatio hyvinvoinnin ja tuottavuuden kulmakivinä.  Jaksanko motivoitua? Motivoidunko jaksamaan? Näitä kysymyksiä pohtii varmasti moni tällä hetkellä sekä yksityiselämässä että osana työyhteisöä. Poikkeustila on

VAHVA MIELI AUTTAA POIKKEUSTILAN YLI

Pysyvä hyvinvointi rakentuu sisältä päin Poikkeustila, uusi normaali. Kaksi kirottua, meidän jokaisen elämään syöpynyttä termiä. Media puskee tauotta uutisia uusista tartunnoista ja rajoitteista. Syyllistää, uhriuttaa,